New hospital features centrepiece linear wood ceiling

Royal National Orthopaedic Hospital atrium utilises natural solution to enhance the environment and reduce work times

The wood atrium ceiling provides a centrepiece for the new hospital, which is currently under construction

An eye-catching linear wood ceiling is the centrepiece of the atrium at the revamped Royal National Orthopaedic Hospital (RNOH) in Stanmore.

Hunter Douglas Architectural has supplied 278sq m of its leading solid wood linear ceiling to help create a warm welcome for staff, patients and visitors at the new £40m hospital, which replaces buildings dating back to the Second World War that were no longer fit for purpose.

It marks the first stage in the redevelopment of the site and will comprise 8500sq m of accommodation over five floors.

Hunter Douglas Architectural was specified by architect, BDP, to provide Siberian larch for the ceiling in the atrium, which tops a five-storey open and fully-glazed entrance to the hospital.

It supplied panels in random lengths, from 900mm to 2500mm, in 111mm module width.

The Class O treated larch had UV-resistant varnish and was pre-fitted with an acoustic fleece to the open joint.

MPG Contracts installed the panels, which are designed with a pre-fixed clip system to ensure faster fitting, onto a Hunter Douglas Architectural metal suspension rail.

The clips for the linear system allow for the panels to be provided as 50% demountable.

Juliette Halliday, national sales manager at Hunter Douglas Architectural, said its solid wood linear ceiling and wall systems are developed to maximise efficiency.

“The Hunter Douglas Architectural solid wood linear ceiling is an extremely popular choice for specifiers and architects because of the unique manufacture and fitting system,” she added.

“The addition of the solid wood ceiling is a lovely contrast to glass, the clean white stairwells and grey metal panels, because it creates a sense of warmth as well as providing acoustic comfort.”

Companies