HP wall graphics brighten Alder Hey Children’s Hospital unit

Donation designed to transform the experience for patients and families who visit Alder Hey’s CRF each year

HP Inc. has created a series of wall graphics, which it has donated to the Clinical Research Facility (CRF) at Liverpool’s new Alder Hey in the Park Children’s Hospital.

Designed to transform the experience for the many patients and families who visit Alder Hey’s CRF each year, HP utilised its Latex technology to create six photographic wall coverings inspired by natural surroundings, which were installed at the unit in October.

HP created a series of wall graphics for Liverpool’s new Alder Hey in the Park Children’s Hospital

HP’s unique water-based inks and PVC-free Durable Smooth wallpaper were ideal for the hospital’s needs. The HP Latex printed wall coverings are not only odourless, but also hard-wearing and easy to clean.

'We are grateful to HP for their kind donation of these wall graphics. The prints were chosen by patients visiting the Clinical Research Facility and reflect the park land in which our hospital is located, bringing the outside in,' said Amanda Rees, Clinical Research Facility Operational Manager, Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust. 'We’ve had a fantastic reaction from patients, parents and staff to date.'

Together with the hospital, and a number of key partners such as BMG and Colour Create, HP’s challenge was to make the CRF more patient-friendly.

The natural park land surroundings were the ideal inspiration

'Having to go into hospital can be scary for anyone – but particularly for children. At Alder Hey, HP saw an opportunity where we could help to make this easier. The natural park land surroundings were the ideal inspiration to redesign the hospital walls and help build a more welcoming, comfortable environment, which the children can really benefit from,' commented Jane Rixon, Business Development Manager, HP Large Format Printing, HP.

'We wanted to create entirely new settings in which children wouldn’t be staring at cold, sterile walls, but would instead feel like they were transported anywhere but a hospital,” she continued. 'Seeing this transformation to a more inviting, engaging and less intimidating environment has been fantastic.'

Companies