HI-MACS creates a ´natural environment for healing´ at the new Omagh Hospital

Solid surface material chosen for reception area

HI-MACS solid surface material has been used for the reception desks at the new Omagh Hospital and Primary Care Complex

Breaking the mould in hospital design, the Omagh Hospital and Primary Care Complex in Omagh, Co Tyrone, Northern Ireland, perfectly combines the properties of form, function, hygiene and clinical cleanliness, thanks in part to the generous use of HI-MACS solid surface material for its friendly reception area.

Created by TODD Architects with Hall Black Douglas, and fabricated by McLaughlin and Harvey Specialist Joinery, this new-build public space is the first of its kind in the UK and Ireland.

Positioned on a greenfield site on the outskirts of Omagh; the building was designed in response to recent healthcare reports and future initiatives.

The brief for the architects included creating a ‘natural environment for healing’ and the hospital is specifically designed to offer short-term services to help tackle waiting lists while bringing together acute and primary services under one roof.

HI-MACS in Pebble Pearl and Arctic Granite was the choice for the reception area’s curvaceous desks.

Ultra hygienic, this seamless, solid surface material is non-porous with no grooves or joins to harbour dirt, germs or bacteria, making it perfectly suited to a public area.

It is also easy to clean with just a damp cloth and is easily repairable should any scratches appear over time.

And, as it can be thermoformed, it can also be used to create curves within furniture as these reception desks demonstrate.

A palette of brick, glass and aluminium cladding are key architectural features of the building’s material structure, and were designed to blend seamlessly into the countryside landscape that surrounds it.

The use of HI-MACS creates a warm welcome within what could otherwise feel cool and clinical.

The hospital itself is made up of a series of two and three-storey connected pavilions which enclose a number of peaceful, relaxing courtyard gardens.

The interlinked spaces house different hospital departments, with all areas accessible from either a glazed atrium main entrance or an urgent care ambulance entrance.

Companies